Terug naar het overzicht

De Wijngaard

Chardonnay Meerdael is de pionier van de Belgische mousserende wijn. De zandleembodem met vuursteen en zandsteen en een laag mergel op een diepte van 3 meter in Oud-Heverlee vormde een optimale ondergrond hiervoor. Tussen 1998 en 2000 werd het domein uitgebreid tot 60.000 wijnstokken.

De aanplanttechniek, het snoeien en het onderhoud van de wijngaard gebeuren volgens de nieuwste hoogtechnologische normen.

De Oprichters

In 1994 plantten Paul en An Vleminckx-Lefever, na overleg met experts uit de Champagnestreek, 21.000 Chardonnay-wijnstokken. 

In 2018 trad zoon Laurens toe tot het bedrijf. Het domein Chardonnay Meerdael werd een gevestigde naam in de Belgische en internationale wijnwereld. De kwaliteit van de wijn werd bekroond met meerdere prijzen in België en op wijnwedstrijden wereldwijd. In 2009 was hij de eerste Belg die de Grote Gouden Medaille behaalde op het prestigieuze ‘Concours Mondial De Bruxelles’. In 2020 kende ‘VLAM’ Chardonnay Meerdael het label ‘Streekproduct.be’ toe.

Méthode Traditionnelle

De oogst gebeurt machinaal en de druiven worden onmiddellijk geperst in een computergestuurde membraanpers. De gisting vindt plaats in inox vaten. Na het bottelen worden de flessen opgeslagen in een geklimatiseerde ruimte.

Het vinificatieproces volgt de ‘Méthode Traditionnelle’. Deze methode wordt gebruikt in de Champagnestreek en houdt een tweede gisting op fles in. Deze flessen liggen minstens 1 jaar sur latte. Klaring gebeurt door het draaien van de flessen in een gyro pallet. Het gistbezinksel zakt naar de hals van de fles en vormt een prop. Daarna volgt het degorgeren. Hierbij wordt de hals van de fles bevroren tot -20 graden Celsius en vervolgens geopend. Door de opgebouwde druk wordt de prop uit de fles geschoten. De fles wordt bijgevuld en afgesloten met een kurk en muselet.

Over de Wijn

De Chardonnay Meerdael heeft een heldere, lichtgele tot strogele kleur, afhankelijk van de rijpheid van de druif bij de oogst. Het aroma is fris en delicaat. In de mond herkennen we een verfijnd aroma van lentebloesem en rijp fruit, met een verfrissend en licht exotisch karakter en een elegante zuurtetoets. De afdronk is aangenaam en fris.

Deze Belgische mousserende wijn is geschikt als aperitief of bij zeevruchten. De ideale schenktemperatuur is 6 graden Celsius.

 

Contact Informatie

Paul Vleminckx
paul.vleminckx@skynet.be

T +32 (0) 16 47 10 22

F +32 (0) 16 40 32 02


Adres

Chardonnay Meerdael (Borgveld bvba)

Monarkenweg 50 – 3050 Oud-Heverlee


Links

 



Ontdek de mousserende wijnen